Explorar los documents (323 total)

Cançonièr sus l'afaire Védrines
En 1912, a l'escasença d'eleccions legislativas extraordinàrias dins la circonscripcion de Limós, l'aviator Jules Védrines foguèt al centre d'un escandal politic que se'n parla encara e qu'inspirèt una cançon en occitan encara coneguda e cantada a l'ora d'ara.

La cançon dita « Cançon de Védrines » foguèt escrita sus l'aire de la Valse Brune (musica de Georges Krier). Coma un molon d'autras cançons de l'epòca las paraulas èran pausadas sus de musicas conegudas per la màger part de la populacion (aires d'operetas, danças, imne nacional etc.).

Mantuna sorga atèstan de l'escritura de las paraulas d'aquesta cançon al moment dels faits en mars de 1912. En efècte, un article del Télégramme datat del 21 de mars de 1912 e un article de L'Éclair del 22 de mars de 1912, balhan los dos primièrs coblets e los dos primièrs repics de la cançon.

Lo cançonièr qu'avèm poscut recuperar e numerizar a cò de M. Vives, eiretièr d'un cafetièr de Limós, per el, es pas datat mas es compausat pas que de cançons a l'onor de Jules Védrines. Dins la version balhada dins aquel i a un tresen coblet e un tresen repic. Aqueste cançonièr conten trenta-una cançons de las que cinc son en occitan (compresa la « Cançon de Védrines »). Es anonim mas las diferéncias d'escritura daissan pensar que i a mantun autor.
Dictionnaire populaire agenais-français / P. Émile Boudon
Boudon, P. Émile
Libre de pregàrias a l'usatge dels Augustins de Brinhòla
Lou Barbiè de Jérusalèm / Joseph Castelnau [Manuscrit]
Castelnau, Joseph (1848-1902)
Plang de Joseph Castelnau [Manuscrit]
Castelnau, Joseph Henri (1848-1902)
Patienso / Martial Séré [Manuscrit]
Séré, Martial (1846-1921)
L'Irange de Joseph Castelnau [Manuscrit]
Castelnau, Joseph Henri (1848-1902)
Souneta Carcinola / Antonin Perbosc [Manuscrit]
Perbosc, Antonin (1861-1944)
Una gleisa de campagna de Martial Séré [Manuscrit]
Séré, Martial (1846-1921)
L'aubré de vile e lou païsa / Henri Pelisson [Manuscrit]
Pelisson, Henri (1846-1912)
sus 33