fabrica

Basa : Tota la creacion occitana
Licéncia Licence Ouverte
« Batalh » - Tintinnabulacion de carrièra

« Batalh » - Tintinnabulacion de carrièra

Genre : Déambulation Fanfares/Musiques de rue
Secteur : Musique Ethnologie/PCI
Aire culturelle : Languedoc
Occitan : Un peu
Support : Spectacle vivant
Date : 2021
Créateur :


PRESENTACION

BATALH!* presenta sa darrièra invencion, lo campanofòn : carriòla tarabustièra, maquina a estiva sonòra, que recampa sonalhas, clapas, clapetas, bronzes, picas, esquiletas e autras clòscas de transumàncias. Es dins una energia resolument bruta que los tres protagonistas abòrdan aquela exploracion del son campanaire, que s’inscriu dins lo camp de las musicas improvizadas e repetitivas. Al fial de las tintinnabulacion de carrièra, les tres pastres sens bèstias, a la manòbra del campanofòn desplegan una musica singulara, entre Batucada de pòcha, Gamelan dels alpatges e calivari.acions armonicas a l’entorn de l’univèrs sonòr del pastoralisme occitan.  
Genèsi 
Un an passat a arpentar los camins de transumància, bòrdas, estables del Massís Central, nos a menat en 2019 a la realizacion de Dralhas, cine-sonalhas e transumància audiò-visuala. Avèm desirat amb aquel, realizar una expression poetica del nòstre rencontre amb lo monde agro-pastoral tradicional. D’un objècte sonòr, emblematic d’una practica anciana totjorn plan viva, avèm doncas realizat un film mut acompanhat d’una musica live als confluents de l’experimentacion, de l'improvisacion, de las musicas tradicionalas e electronicas, liurant aital una poesia sonòra e visuala radicala. 
Batalh ! Fa seguida d’un biais, al cinè-concèrt Dralhas que dobrissiá lo camin vèrs un usatge artistic de las clòscas e sonalhas dels tropèls. 
LO CAMPANOFÒN : DESCRIPCION DEL PROTOTIPE
Una clòsca d'elevatge compta una varietat de sons, en foncion non solament de la matèria, de la forma e de la talha ; mas tanben de la manièra qu'es dispausada (pausada, suspenduda, o sostenguda per l'ansa), tan coma en foncion del tipe de frapa e de sa destinacion. 
Lo campanofòn es un dispositiu dotat de dos portics de clòscas, dos clavièrs de sonalhas, un pòste a clòscas menairas. Es pensat per èsser jogat per 1 a 3 musiciens a l'encòp e s'enròda d'instruments complementaris. Un primièr prototipe, complètament desmontable a vist lo jorn en 2021 amb la collaboracion d'Olivier Combal, fustièr e ebenista. 

EQUIPA ARTISTICA

François Arbon : campanofòn, saxofòn basse, clavièr
Iris Kaufmann : campanofòn, votz, shruty box
Romain Maurel : campanofòn, votz, megafòn

FICHA TECNICA

contacte tecnic - François Arbon - 06 85 12 63 20 
contacte produccion - Iris Kaufmann - 06 20 05 50 54

CONTACTE DIFUSION 

FeM collectiu : femcollectiu@gmail.com – 06 20 05 50 54
Page internet : 
https://www.lexcentrale.com/dralhas  


Contactez nous a propos de cette page