fabrica

Basa : Tota la creacion occitana
Licéncia Licence Ouverte
La Galariá - una galariá virtuala per l'art occitan

La Galariá - una galariá virtuala per l'art occitan

Domaine d'activité : Groupe / Collectif
Genre : Arts plastiques/Arts visuels
Secteur : Arts plastiques/Arts visuels
Aire culturelle : Languedoc
Occitan : Tot en òc avec traduction
Date : 10-2022
Créateur : Lo Diari
Jean-Charles Couderc
Membres : Cloche Colle


Existís un espaci per la creacion plastica occitana ?

Caduna, cadun, s’es al mens un còp pausat la question… Que sens rebat, cossí pensar sa realitat pròpria ? Lo Diari, lo magazine de la cultura en occitan, perseguís, al sieu biais, aquela interpelacion.

Dempuèi 2020, un collectiu poetic e artistic, la PEL (Praxis Escrita Liura, fondat per Melissanda Artús e Joan-Carles Codèrc), s’apodera de las paginas del magazine amb d’òbras del moment, variadas, que totas an en comun de carrejar un brieu o un pecic de lenga. Al cap de dos ans, las questions se fan mai precisas, quand las responsas demorarián dins una foscor fugidissa… e tan melhor !

Per aquò l’artista e ara comissari permanent Joan-Carles Codèrc, sostat pel Diari, decidisson de passar un escalon dins la reflexion amb un projècte nòu e un biais diferent de promòure la lenga e la cultura occitanas : una galariá d’art en linha, que permeta tan de remirar coma de partejar o crompar d’òbras que nos pertòcan, nos fan soscar.

Aquí e uèi nais La Galariá, un espaci novèl d’expression artistica per una lenga-cultura que ne manca totjorn. Apevada sul site-magazina del Diari, mas amb una identitat e una vida pro pròpia, La Galariá aculhís e aculhirà d’artistas que totes e totas se vòlon ensajar a la creacion d’òbras en presa amb la lenga nòstra, que venga subjècte, matèria, mejan… Del concrèt a l’intocable, dins una vertadièra quista de sens que rebuta las frontièras de çò qu’una lenga cobrís coma de çò que “fa art”.

Per çò que quand los mots nos escapan o bastan pas pus, que la lenga fugís amb lo temps, lo sol poder es de far. Far per mostrar, far per questionar collectivament o individualament sus nòstra cultura e sa plaça sus la Granda Tela.

[resumit : Lo Diari]


Contactez nous a propos de cette page